gazetedetaylari.com

Borsa İstanbul'da Bahar Havası: Yükseliş ve Dış Etkiler

Blog Image
Son günlerde Borsa İstanbul, yurtdışındaki olumsuz gelişmelere rağmen yükseliş gösteriyor. Ekonomik veriler ve jeopolitik durumlar piyasalarda etkili oluyor.

Borsa İstanbul'da Bahar Havası: Yükseliş ve Dış Etkiler

Son günlerde Borsa İstanbul, yurtdışındaki olumsuz gelişmelere rağmen yükseliş gösteriyor. Özellikle hisse senedi cephesinde, yurtdışı borsalarda yaşanan rekor artışlara ayak uyduramayan Borsa İstanbul, Wall Street endekslerindeki düşüşleri görmezden geliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı kararlar, küresel piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oluyor. Trump’ın gümrük vergilerinde artışa gitmesi, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği beklentilerini kuvvetlendiriyor.

Başkan Trump’ın Kongre’de yaptığı konuşmada, gümrük tarifelerinin yaratacağı etkilerin farkında olduğu ancak geri adım atmayacağına yönelik duruşu, piyasalarda tedirginliğin ana sebebi olarak öne çıkıyor. Wall Street’i zirvelere taşıyan ‘muhteşem yedili’ olarak adlandırılan hisse senetleri, tarihi zirvelerinden yüzde 20 aşağıya geldi. Bu durum, yatırımcılar arasında endişeleri artırıyor.

Yükselişin Sebepleri

Son iki haftadır Borsa İstanbul’da resmen bahar havası hakim. 26 Şubat’ta 9 bin 422 puana kadar inen BIST 100 Endeksi, bu seviyeden itibaren tırmanışa geçti ve yüzde 11’in üzerinde yükseldi. Borsada yaşanan bu mini rallide, beklentilerden düşük gelen şubat ayı enflasyon rakamı ve faiz indirimi etkili oldu. Ayrıca, Almanya’nın açıkladığı 500 milyar dolar büyüklüğündeki savunma ve altyapı harcaması da piyasalara olumlu yansıdı.

Uzun bir aradan sonra büyük sanayi hisse senetlerinde artan alımlar, BIST 100 Endeksi’ndeki yükselişi destekliyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışa yaklaşılması ve Suriye’de tansiyonun düşmesi, piyasalarda olumlu etkileyen diğer gelişmeler arasında yer alıyor. Bu durum, yatırımcıların güvenini artırarak borsa tarafında olumlu beklentilerin sürmesini sağlıyor.

Gelecek Beklentileri

Önümüzdeki dönemde, Suriye ve Ukrayna merkezli jeopolitik gelişmeler, içeride enflasyonun seyri ve faiz indirimleri, Trump’ın açıklamaları piyasaların takip ettiği ana gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. Borsa tarafında teknik görünüm incelendiğinde, uzun zamandır geçilemeyen 10 bin 200 puan seviyesi artık destek noktası olarak takip ediliyor. Bu seviyenin üzerinde borsada olumlu seyrin devamı bekleniyor.

Yukarıda 10 bin 700 puan seviyesindeki direnç noktası önemli bir eşik olarak görülüyor. Söz konusu seviyenin geçilmesi halinde endeks, temmuz ayında gördüğü 11 bin 252 puandaki zirvesini hedefleyebilir. Borsada bilanço açıklanma döneminin bitmesiyle hisse bazlı hareketlerin bir miktar azalması bekleniyor. Ayrıca, son haftalarda artan yabancı alımlarının devam edip etmemesi de fiyatlama üzerinde etkili olacak.

Euro/TL Kuru ve Ekonomik Gelişmeler

Avrupa ve ABD arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler, euronun güçlenmesine neden oldu. Trump’ın başkanlık döneminde euro/dolar paritesi, 1.05 seviyelerindeyken, 5 yıllık süreç sonunda 1.21 seviyelerine çıktı. Bu durum, doların euro karşısında yüzde 8’den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Paritenin 1.05 seviyelerinden 1.10 sınırına dayanması, içeride euro kurunun 40 TL’yi aşmasına neden oldu.

Euro kurunda yaşanan bu artışın ardından sosyal medyada “dolar gibi euroyu tutamıyorlar” şeklinde yorumlar dikkat çekti. Türkiye’de arz-talebe göre sadece dolar kuru belirleniyor. Diğer ülke para birimlerinin değeri ise uluslararası piyasalardaki pariteler dikkate alınarak otomatik hesaplanıyor. Bu durum, finansal okuryazarlık açısından önemli bir konu olarak öne çıkıyor.