gazetedetaylari.com

EYT Yasası ile Emeklilik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blog Image
EYT yasası ile emeklilik süreci hakkında detaylı bilgiler sunulmaktadır. Emeklilik statüleri, prim günleri ve EYT sonrası yaş beklemeden emeklilik gibi konular ele alınmaktadır.

EYT Yasası ile Emeklilik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

3 Mart 2023’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT yasası çıkmıştı. Üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, EYT yasası ile emeklilik süreci hala birçok kişi için kafa karıştırıcı olmaya devam ediyor. EYT ile yaklaşık 2 milyon 900 bin kişi emekli oldu. EYT yasası çıkmasaydı 700 bin kişi zaten emekli olacaktı. EYT ile yaş beklemesine gerek kalmayan 2 milyon 200 bin kişi emekliliğine kavuştu.

EYT yasası ile birlikte 4/A SSK’dan emekli olanların sayısı 2 milyon 200 bin olarak kaydedildi. Ayrıca, yaklaşık 150 bin kişi Bağ-Kur’dan, 50 bin kişi ise Emekli Sandığı’ndan emekli oldu. EYT sonrası yaş beklemeden emeklilik hakkı elde etmiş ancak emekli olamayan yaklaşık bir buçuk milyon kişi bulunmaktadır.

Emeklilik Statüleri ve Prim Günleri

Emeklilik statüsü, sigorta başlangıç tarihine ve ödenen prim günlerine göre belirlenmektedir. 1 Ekim 2008 tarihine kadar ilk sigorta başlangıcı olanlar için son 2.520 gün ödenen primlere bakılarak hangi statüden emekli olacakları belirlenir. 1 Ekim 2008’den sonra sigorta başlangıcı olanların emekliliğinde ise toplam ödenen prim gün sayısı içinde hangi statüden çok gün varsa o statüden emekli olacaklardır.

Örneğin, 1980 doğumlu bir kadın sigortalı, 1998’de 4/a SSK olarak işe başlamış ve 2004 yılında devlet memuru olmuştur. Toplamda 6.260 günü bulunmaktadır. 7.200 günle Emekli Sandığı’ndan emekli olabilmesi için 940 gün eksik kalmaktadır. Son 2.520 gün için hangi statülerden primler ödenmişse her yılı not almak gerekmektedir.

Hangi Statüden Emekli Olunmalı?

Son 2.520 gün ödenen primlerden en çoğu Emekli Sandığı’nda olduğu için, kadın sigortalı 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigorta başlangıcına sahipse, Emekli Sandığı’ndan emeklilik hakkı bulunmaktadır. Ancak, 4/A SSK’lı olarak çalışmaya devam ederse, prim eksikliğinden dolayı Emekli Sandığı’ndan emekli olamayacaktır.

Örneğin, 301 gün daha SSK’lı çalışması durumunda, son 2.520 gün içinde SSK günü en fazla olacağından, 301 gün aralıksız SSK’lı çalışarak SSK’dan emekli olabilecektir. Emeklilik hesaplamalarının dikkatli yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

DÜNYA Gazetesi’nin 45. Yıl Dönümü

Yazılarımda sizlerle birlikte olduğum DÜNYA Gazetemizin de bugün 45. yıl dönümü kutlanmaktadır. Onlarca yıldır varlığını sürdüren büyük bir ailenin içinde bulunmak benim için mutluluk verici. DÜNYA Gazetesi’nin 45. yılını kutluyor, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.