Türkiye’nin İlk Ulusal Havacılık Şûrası Tamamlandı
TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN 10 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASINI BELİRLEDİ. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, alınan kararları kamuoyuyla paylaştı. 65 proje ile Türkiye’nin sivil havacılık hedefleri belirlendi.
Havacılık Şûrası’nın Önemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını açıkladı. Şûra, Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, mevcut durumu değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek amacıyla önemli bir fırsat sundu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık” hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 proje belirlediklerini ifade etti.
Şûra’da, sektörün altyapısından teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye kadar birçok önemli konu masaya yatırıldı. Uraloğlu, “Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarıdır. Bu nedenle havayolu ulaşımına olan talep her geçen gün artıyor.” dedi. Türkiye’nin havacılık alanındaki hedefleri, uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmayı amaçlıyor.
Stratejik Projeler ve Hedefler
Bakan Uraloğlu, 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini vurguladı. “Sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları alırken, hepimizin ortak aklı ve tecrübesiyle hareket ettik.” dedi. 65 proje arasında, alternatif destinasyonlar oluşturmak ve insansız hava araçlarıyla ilgili düzenleyici mevzuat hazırlamak gibi önemli başlıklar yer alıyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirterek, bu avantajın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti. “2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ile Türkiye’yi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdik.” şeklinde konuştu.
Havacılıkta Büyüme ve Gelişmeler
Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon iken, 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Ayrıca, aktif havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını ve hava ulaşım anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e ulaştığını ifade etti. “Dünyada ulaşılamayan hiçbir nokta kalmayacak.” hedefiyle Türkiye’nin en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldiği vurgulandı.
Sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını belirten Uraloğlu, “Havalimanı kapasitemizi artırarak, yolcu sayısını ve kargo taşımacılığını artırmayı hedefliyoruz.” dedi. İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’da önemli bir konumda olduğunu ve 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayacağını açıkladı.
Teknolojik Yenilikler ve Yerli Üretim
Uraloğlu, havacılık sektöründe teknolojinin hızla geliştiğini ve bu gelişmelere paralel olarak rekabetin arttığını belirtti. Yerli ve milli olarak geliştirilen yazılımlar ve cihazların kullanımı ile dışa bağımlılığın azaltıldığını ifade etti. “Artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi.
ÇARE sistemi gibi yerli teknolojilerin, hava trafik emniyetini artırmak için kullanıldığını belirten Uraloğlu, bu sistemin Türkiye sınırlarını aşarak Azerbaycan’da da hizmet vermeye başladığını vurguladı. “Yerli havacılık teknolojisi ile 2,5 milyon Euro tasarruf sağladık.” şeklinde konuştu.
Gelecek Vizyonu ve Hedefler
Bakan Uraloğlu, önümüzdeki 10 yıl içinde havayolu işletmelerindeki uçak sayısını 729’dan bin 458’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, pilot sayısının 12 bin 313’ten 24 bin 626’ya, hava trafik kontrolörleri sayısının ise 4 bin 174'e çıkarılmasının planlandığını ifade etti. “Sektörümüzün uluslararası arenada söz sahibi olması için hep birlikte çalışacağız.” dedi.
Uraloğlu, güçlü ve esnek bir sivil havacılık otoritesinin yeniden yapılandırılmasının önemine dikkat çekti. “Sivil havacılık mevzuatının geliştirilmesi, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde olmalıdır.” diyerek, gelecekteki hedeflerin belirlenmesinde bu unsurların dikkate alınacağını ifade etti.